Als ouder moet je

Zelf regie blijven nemen

'Het is belangrijk om als ouder zelf de regie te blijven nemen. Organisaties zoals XONAR kunnen je daarin ondersteunen, maar je moet het toch zelf doen.'

Frank en zijn ex-vrouw zijn al enkele jaren uit elkaar. In 2019 krijgt Frank met zijn nieuwe partner een kindje. Hoewel de relatie tussen Frank en zijn ex-vrouw de laatste jaren niet heel goed was, het verwerken van de scheiding kostte meer tijd dan gedacht, escaleert de situatie in de zomer van 2019. Frank komt erachter dat zijn kinderen bang zijn voor zijn nieuwe vriendin, iets waarvan Frank de schuld krijgt. Hoewel Frank de relatie snel daarna verbreekt, is de bal gaan rollen. Rechtszaken volgen en de kinderen worden onder toezicht geplaatst van Bureau Jeugdzorg. Zij schakelen XONAR in als hulpverlener.

XONAR ondersteunt bij de begeleide omgang tussen Frank en zijn twee kinderen. Daarnaast wordt er een traject gestart op het gebied van Nieuw Ouderschap en wordt er ambulante hulpverlening geboden aan de kinderen.

'Ik had andere verwachtingen van dit traject. Er wordt bij Nieuw Ouderschap ook veel ingegaan op hoe de relatie tussen mij en mijn ex was én is. Ik dacht dat er meer op de kinderen gefocust zou worden. Dat is wel gebeurd, maar anders dan ik dacht voorafgaand aan het traject', aldus Frank.

Maar Frank werkt mee. Zijn kinderen, daar gaat hij voor door het vuur zoals hij zegt. Daarom wil hij er vol voor gaan. Hij probeert zich zo flexibel mogelijk op te stellen en mee te werken met alle hulpvormen. Er worden gesprekken gevoerd tussen beide ouders en op een bepaald moment lijkt dit zijn vruchten af te werpen. Toch verslechtert de situatie net voor de kerst. Dit zorgt ervoor dat Frank zijn kinderen met de kerst niet kan zien.

'Dat vind ik natuurlijk heel erg en ik zie ook niet in waarom dit beter zou zijn voor de kinderen. Het belang van dit traject is het verbeteren van de band tussen kind en ouders en ik denk dat we dat een beetje uit het oog verloren zijn' vertelt Frank rustig. 'Dat ik dit nu zo rustig kan vertellen had ik een jaar geleden niet gedacht, dat is wel een verdienste van onze hulpverlener bij XONAR. Mede door hem lukt het me nu veel rustiger te blijven in gesprekken'

Hoewel hij niet tevreden is over de manier waarop alles nu loopt, blijft hij de hulpverlening van XONAR op waarde schatten. Hij vertelt over de manier waarop hij de samenwerking met XONAR en ook met andere instellingen voor zich ziet.

'Het is belangrijk om als ouder zelf de regie te blijven nemen. Organisaties zoals XONAR kunnen je daarin ondersteunen, maar je moet het toch zelf doen. Persoonlijk zou Ik het liefst zien dat XONAR nog eerder betrokken zou worden bij een echtscheiding die niet goed verloopt. Op het moment dat er advocaten bij een scheiding komen kijken is het eigenlijk al een goed moment om XONAR te betrekken. Dat lijkt me beter voor iedereen. Ik ben vastberaden de samenwerking met XONAR, en ook met andere instellingen waar we nu mee te maken hebben, te laten slagen. Het gaat immers om mijn kinderen en die zijn het allerbelangrijkst.'

Lees hier meer over onze hulpverlening bij echtscheidingen >