Pleegzorg

In gezinnen zijn er wel eens problemen. Meestal worden die gewoon opgelost. Maar soms loopt het zo uit de hand en worden de problemen zo complex dat het beter voor jou kan zijn om even ergens anders te gaan wonen. Bijvoorbeeld als je vader en moeder heel vaak ruzie maken of andere problemen hebben, zoals een verslaving of een depressie. XONAR kan dan helpen door voor jou een pleeggezin te zoeken.

Pleegzorgvormen

Misschien zijn dit mensen die je al kent, want we kijken altijd eerst of je tijdelijk kunt wonen bij iemand van jouw familie- of vriendenkring. Dat noemen we netwerkpleegzorg. Misschien zijn het mensen die je nog niet kent. Deze mensen willen graag zorgen voor een kind dat niet thuis kan wonen. Ieder pleeggezin is anders. Er zijn grote en kleine gezinnen, gezinnen in de stad of in een dorp of met een leuk huisdier.

Sommige gezinnen hebben zelf al kinderen, andere niet. Ook als je in een pleeggezin woont, blijven je ouders altijd jouw ouders. In de meeste gevallen heb je nog gewoon contact met hen, op vaste tijdstippen. Zo blijven zij betrokken bij hoe het met jou gaat.

Wat bieden we?

Een pleeggezin krijgt begeleiding van XONAR. Een pleegzorgbegeleider komt regelmatig naar het pleeggezin om te bespreken hoe het gaat. Met die pleegzorgbegeleider kun je jouw situatie bespreken en alle vragen stellen die jou bezighouden.

Kijk voor meer informatie, speciaal voor jongeren, op www.pleegzorg.nl. Verder kun je op de site van de WAT?!-krant ervaringen, gedichten, informatie, een forum en links vinden van en voor jongeren in pleeggezinnen: www.watkrant.nl.

  • Acute zorg
    Klik hier voor de volledige productflyer

XONAR biedt acute zorgverlening wanneer er sprake is van acuut gevaar in een onveilige opvoedingssituatie (door fysiek, psychisch of seksueel geweld). Onze hulp is gericht op onmiddellijk herstel van veiligheid en stabiliteit. XONAR is de enige organisatie in Zuid-Limburg die deze specialistische vorm van opvoedhulp in onveilige situaties biedt. Ons meldpunt is 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar via het nummer: (043) 604 55 77. Lees het verhaal van de dreigende situatie in het gezin waarvan de 4-jarige Daan en de zes maanden oude Larissa deel uitmaken. Hun veiligheid is in het gedrang.
 

  • Pleegzorg en gezinshuis
    Klik hier voor de volledige productflyer.

XONAR biedt hulp aan jeugdigen voor wie het echt niet meer mogelijk is om thuis te wonen. Gezinnen hebben dan meestal al met veel hulpverleners te maken gehad. De problemen blijken echter zo groot, dat het niet verantwoord is om jeugdigen thuis te laten opgroeien. Lees het verhaal van Evi, een baby'tje van een half jaar oud. Haar ouders zijn niet meer bij elkaar. Ze woont bij haar moeder die niet voor haar kan zorgen. Het is niet meer veilig en verantwoord om Evi thuis te laten wonen. Lees meer.

Wilt u weten of uw kind hulp kan krijgen van XONAR of wilt u professioneel advies? Klik hier.