22
mei

Pubers zijn gewoon heerlijk om mee te werken!

Pubers zijn gewoon heerlijk om mee te werken! Ik begeleid hen zowel vanuit het LeerWerk en TrainingsCentrum als het Project Ervarend Leren (PEL). Iemand op weg helpen en die route samen ontdekken geeft voldoening. En dat zit voor mij in alle fases van het traject, niet alleen in de successen. Het is heel speciaal om onderdeel te mogen zijn van de reis die iemand maakt.

Die reis is niet alleen figuurlijk, maar soms ook letterlijk. Jongeren die meedoen aan PEL brengen namelijk enkele maanden door in Frankrijk. Ik breng ze naar hun gastgezin. Die autorit is een goede manier om elkaar te leren kennen. Tijdens hun verblijf sturen de jongeren mij om de week een handgeschreven brief, ze schrijven over hun ervaringen maar ook over hoe ze werken aan hun doelen en toekomstperspectief. Door deze brieven te bundelen kunnen ze, eenmaal terug in Nederland, zien welke stappen ze hebben gezet.

Inmiddels werk ik al zo’n 30 jaar voor XONAR (en haar rechtsvoorgangers). En ik heb er nog steeds plezier in. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Wat het leuk maakt zijn de diversiteit, de jongeren en hun families en de mogelijkheid om maatwerk te leveren. En niet te vergeten: mijn collega’s. We vertrouwen elkaar en houden elkaar scherp. Wat ik fijn vind is dat we niet alleen samen werken, maar óók samen lachen. Het is belangrijk om de zware dingen niet de overhand te laten krijgen. Humor helpt daarbij.