6
dec

Samenwerking XONAR met Nationaal Fonds Kinderhulp

XONAR werkt al jaren samen met het Nationaal Fonds Kinderhulp (NFK). Het Nationaal Fonds Kinderhulp is er voor kinderen die in armoede opgroeien en die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen. Als een kind nergens anders voor steun terecht kan, helpt het fonds met een kindgerichte en praktische bijdrage. Bijvoorbeeld de contributie voor een sportclub, een fiets, een opleiding of een dagje uit. logo NFK.jpg

XONAR dient als intermediair aanvragen in voor 0-21 jarigen. Kom je als hulpverlener in een gezin waar de financiële ruimte beperkt is? Dan kun je een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming samen met Paul Franssen van XONAR.

In 2017 is er voor 60 kinderen bij XONAR een bijdrage ontvangen. Dit jaar zijn er meer dan 40 kinderen geholpen bijvoorbeeld met een fiets, laptop of lesgeld.

In vogelvlucht het verhaal van een pleeggezin uit Landgraaf

De pleegdochter heeft één grote passie: dansen. Naast dat ze drie keer per week dansles volgt en deel uitmaakt van de jeugdselectie, had ze ook gehoord van een zomerdanskamp dat ieder jaar wordt georganiseerd in Weert. Het kamp stond op het verlanglijstje voor haar verjaardag, maar de verrassing was groot toen het positieve bericht al eerder kwam. Door de toekenning van het NFK kon ze mee! Ze vertelt: “Ik was heel blij met het goede nieuws. Het is toch fijn dat anderen het voor je willen betalen”. Inmiddels is het talent twee keer op kamp geweest en heeft ze daar ook nog extra workshops kunnen volgen. Bovendien heeft ze veel nieuwe vriendinnen gemaakt die ze jaarlijks ziet. Ze hoopt dat haar de kans wordt gegund om dit jaar opnieuw mee te gaan op danskamp.

Ook voor de pleegmoeder was het ontzettend fijn om haar pleegkind te zien genieten. “Het is heel fijn dat ze mee kan doen en zich verder kan ontwikkelen. Je gunt al je kinderen het plezier van een zomerkamp, maar dit gaat niet gemakkelijk en de lessen zijn vrij duur. Door de bijdrage van het fonds konden we ons ook naar onze eigen kinderen toe verantwoorden.” Nadat de wens voor deelname aan een danskamp was uitgesproken, is pleegzorgbegeleider Gerard aan de slag gegaan met een aanvraag bij het NFK. Zonder Gerard hadden de ouders er nooit aan gedacht een beroep te doen op het fonds. De pleegmoeder merkt dat het ontzettend veel heeft betekend voor de persoonlijke ontwikkeling van haar pleegdochter. Ze kreeg het gevoel ergens bij te horen. En dat is precies het doel van het fonds.

 

Hoewel de tegemoetkoming die het Fonds Kinderhulp meestal biedt eenvoudig is, helpt het kinderen in combinatie met de hulpverlening vanuit XONAR om weer een basis op te bouwen voor een gelukkiger leven ondanks armoede.

Een ander mooi resultaat van de samenwerking met het NFK is dat XONAR onder gezinnen 50 kaartjes en vervoersbewijzen voor de Winter Efteling mag uitdelen.

winterefteling.jpg

 

Actie Pepernoot: voor iedereen een magische pakjesavond

Eén op de negen kinderen groeit in Nederland op in armoede. Voor hen is pakjesavond vieren helemaal niet zo vanzelfsprekend. Met Actie Pepernoot zorgt het NFK dat kinderen die in armoede opgroeien toch een cadeautje krijgen op pakjesavond. Met dit initiatief worden 80.000 kinderen blij gemaakt met een cadeau op 5 december.

Teamcoaches van XONAR hebben dit jaar cadeaucodes mogen uitdelen.
Uiteindelijk hopen we 300 kinderen binnen XONAR blij te kunnen maken ondanks het grote aantal aanvragen en de wachtlijst voor Actie Pepernoot dit jaar.

 

nfk pepernoot.png