Wat Bruce nodig heeft

Ik heb het leren begrijpen

Kim, moeder van Bruce (4 jaar), had zelf al langer de link naar autisme gemaakt en kreeg sinds kort de bevestiging.

Ik merkte al langer dat Bruce anders reageert dan de kinderen om hem heen. Vanaf zijn 2de verjaardag begon me dat op te vallen. Toen hij naar de reguliere peuterspeelzaal ging, kon hij zijn draai hier niet vinden. Het was moeilijk voor hem om in zo’n grote groep mee te doen. Hij stond eigenlijk altijd alleen. Ik linkte het zelf al naar autisme omdat ik er veel over gelezen had. Inmiddels is Bruce 4 jaar en heeft hij sinds kort formeel de diagnose autisme. Voor mij een bevestiging van mijn eigen gevoel. Via het consultatiebureau en Adelante werden we verwezen naar XONAR. Momenteel krijgen we hulp van Kim. In het begin moest ik even wennen hieraan. Maar de klik met Kim was er vrijwel gelijk. Ik voel me op mijn gemak bij haar. Ze luistert en neemt me serieus.

Ik kijk terug op een periode waarin Bruce zich enorm heeft ontwikkeld
Kim is meerdere keren gaan observeren bij de reguliere peuterspeelzaal maar dat sloot niet aan bij wat Bruce op dat moment nodig had. Begin 2020 is hij daarom gestart in Skoebidoe, de dagbehandeling autisme van XONAR. Skoebidoe is een kleine groep met veel aandacht voor elk kind. Ik zag Bruce groeien. Hij deed mee. Zo fijn om te zien dat hij daar niet buiten de groep stond. Bruce voelde zich op zijn gemak. Zij wisten hem daar te benaderen en hem te stimuleren op een manier die bij hem aansloot. Ik kon dat op allerlei manieren aan hem zien. Bruce heeft een spraakachterstand. Maar in Skoebidoe ging hij het gesprek aan, was hij enthousiast en altijd druk aan het vertellen.

In de periode dat Bruce naar Skoebidoe ging, is de hulp thuis doorgegaan. Die combinatie vindt XONAR belangrijk. Wij kunnen thuis oefenen en stimuleren wat hij bij Skoebidoe leert. Andersom kunnen dingen waar wij thuis tegenaan lopen, in Skoebidoe worden opgepakt. Kim geeft ons veel praktische tips hoe we in de praktijk kunnen omgaan met het autisme van Bruce. Ik heb leren begrijpen wat Bruce nodig heeft en hoe ik met hem kan communiceren. Dat maakt zoveel verschil.

Na een jaar dagbehandeling in Skoebidoe was Bruce klaar voor de basisschool. Hij is inmiddels gestart. Tot aan de zomervakantie begint hij met halve dagen. Dat was een voorstel van de groepsleiding van Skoebidoe. Zo kan hij beter wennen aan de grotere groep. Een goed advies van XONAR. Ze denken goed met ons mee. Dat wil je als ouder voelen.

Bruce heeft een beperking maar is geen beperking
Ik ben heel blij met de stappen die Bruce maakt. Natuurlijk zat ik niet te wachten op een diagnose autisme. Maar toch ben ik blij dat we het weten. We kunnen nu ervoor zorgen dat Bruce krijgt wat hij nodig heeft. Het is voor iedereen anders maar voor mij is zijn autisme geen issue. Hij is voor ons een grote toevoeging.