Sluit deze website
De grootste aanbieder in Zuid-Limburg

Pleegzorg

Pleegzorg is het tijdelijk opvangen van een kind van iemand anders. Het kan gebeuren dat een kind voor korte of langere tijd niet thuis kan wonen. Bijvoorbeeld omdat de ouders psychische of sociale problemen hebben, of om andere redenen tijdelijk niet voor hun kind kunnen zorgen. Wanneer blijkt dat een kind niet langer in het eigen gezin kan wonen, wordt er gezocht naar een andere oplossing. Pleegzorg is dan de eerste keuze, omdat deze vorm van opvang het dichtst bij de natuurlijke gezinssituatie blijft.

Wij zoeken altijd eerst naar een goede woonplek binnen het eigen netwerk van het kind en de ouders, bijvoorbeeld bij opa en oma, een oom of tante of de ouders van een vriendinnetje. Als zo'n gezin gevonden is dan wordt door ons zorgvuldig onderzocht en gescreend of dit netwerkgezin een veilige en verantwoorde plek is voor het kind.  Als er in het eigen netwerk geen geschikt gezin te vinden is dan gaan wij kijken binnen ons pleegouderbestand. Dat zijn mensen die door XONAR opgeleid zijn als pleegouder. Al onze pleegouders zijn zorgvuldig gescreend. Lees hier meer over pleegouder worden.

XONAR pleegzorg

XONAR is de grootste pleegzorgaanbieder in Zuid-Limburg. Ons werkgebied strekt zich uit van Maastricht tot Nederweert  in het midden van de provincie Limburg. Wij hebben zo’n 675 pleegkinderen in zorg die worden opgevangen in zo'n  575 pleeggezinnen.  De helft hiervan zijn kinderen die bij hun familie (of breder netwerk) verblijven (netwerkpleegzorg) en de andere helft van de kinderen verblijft bij bestandspleegouders.

We hebben een gedreven team van ruim 50 medewerkers die verspreid over 3 regio’s werken (Parkstad, Maastricht-Heuvelland en Westelijke Mijnstreek). Het team Voorbereiding, Selectie en Matching werkt regio-overschrijdend en verzorgt de werving, voorbereiding, selectie en deskundigheidsbevordering van pleegouders. De pleegzorgmedewerkers worden begeleid door gedragswetenschappers, een regiomanager en een regiocoördinator.

Door de grootte van onze organisatie spelen wij een belangrijke rol binnen pleegzorg en kunnen we landelijk onze stem laten horen bij beleidsontwikkelingen. Voor veel externe ketenpartners zijn we een belangrijke speler in pleegzorgland.

Voltijdpleegzorg

Voltijdpleegzorg

Norbert en Demelza over voltijd pleegzorg

Netwerkpleegzorg

Netwerkpleegzorg

Sylvia en Romeo over netwerkpleegzorg

Crisispleegzorg

Crisispleegzorg

Dennis, Joyce, Faith en Paige over crisispleegzorg

Deeltijd pleegzorg

Deeltijd pleegzorg

Sylvia over deeltijd pleegzorg

Een hart met ruimte

Een hart met ruimte

Stichting Meer Kleur en Kwaliteit maakte dit prachtige filmpje over pleegouders van XONAR. Pleegouders met een migratieachtergrond, met ruimte in hun hart en huis voor pleegkinderen.

Zware dagen wegen niet op tegen

Mooie momenten

Marij is meer dan 30 jaar pleegouder. Samen blikken we terug.

Lees het hele verhaal
Marij en Leo Marij en Leo
Rondje Nederland

Met de camper

Op het moment dat Robert en Claudia en hun drie kinderen eind 2016 met perspectief biedende pleegzorg beginnen is een ding heel duidelijk, wanneer het gezin op vakantie gaat dan gaat een toekomstig pleegkind mee.

Lees het hele verhaal
Op reis met de camper Op reis met de camper