13-11-2019

Feestelijke opening voor het nieuwe XONAR Schoolplein14!

Vandaag vond de feestelijke opening plaats van het nieuwe Schoolplein14 op de XONAR locatie aan de Heldevierlaan te Heerlen. Met het project Schoolplein14 wil XONAR in samenwerking met de Cruyff Foundation ervoor zorgen dat kinderen zo veel mogelijk worden uitgedaagd om buiten te spelen.

De opening was drukbezocht door medewerkers en jongeren vanuit XONAR, de ouders van de jongeren, Jordy Clemens, wethouder Jeugd gemeente Heerlen, de sponsoren en andere geïnteresseerden. Genodigden hadden de opdracht gekregen om hun buitenspeelkleding aan te trekken. Na een korte openingstoespraak was het dan ook tijd om het nieuwe schoolplein spelenderwijs in te wijden.

Schoolplein14
Een Schoolplein14 is een buitenruimte waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. De jongeren vanuit XONAR hebben door middel van een startpakket zelf de indeling en spelvormen gekozen voor het plein. Er zijn lijnen en kleurvlakken aangebracht die in samenwerking met een sportpakket en een spellenhandboek jongeren stimuleren om actief aan de slag te gaan. Óók de minder sportieve jongeren. Daarnaast biedt het begeleiders van XONAR overzicht en structuur op het schoolplein waardoor de kans op ‘opstootjes’ aanzienlijk minder wordt.

Samenwerkende partijen
Met de steun van de Cruyff Foundation, de Rabobank Foundation, Kiwanis Heerlen en Lionsclub Parkstad kon er een Schoolplein14 gerealiseerd worden bij XONAR.

‘Het is enorm belangrijk dat we dit soort samenwerkingen aangaan, zodat onze jongeren nog beter buiten kunnen spelen bij onze locaties. Zoals Johan Cruyff al zei, buitenspelen zou een vak moeten zijn. Daar zijn we ook bij XONAR van overtuigd!’ Eric Starmans, Raad van Bestuur XONAR.

Toekomst
XONAR ziet dit schoolplein als de mogelijke start van vele soortgelijke projecten  binnen XONAR. Buitenspelen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en wordt door XONAR dan ook sterk gestimuleerd. Een hulpmiddel zoals een Schoolplein14 helpt hierbij absoluut

Feestelijke opening voor het nieuwe Schoolplein