Het gaat nu zo veel beter

Een ander meisje dan twee jaar geleden

Emma is een vrolijke meid van 12 jaar en staat op het punt om de basisschool af te ronden. Toch was dit zo’n twee jaar geleden heel anders. Emma zat niet goed in haar vel en had een slecht zelfbeeld. Hiervoor heeft ze hulp gekregen vanuit XONAR.

Emma, haar moeder Melanie en haar bonusvader Pascal vertellen meer over dit proces. 

Trots

In de twee jaar waarin Emma hulp krijgt vanuit XONAR heeft ze veel geleerd. Ze ging twee keer per week naar Dagbehandeling Xtra, een hulpvorm waarin veel ruimte is voor de persoonlijke doelen van kinderen. Bij Emma werd er onder andere ingestoken op weerbaarheid en het leren verwoorden van gevoelens.

‘We zien echt een ander meisje dan twee jaar geleden’, vertelt Pascal. Hij vervolgt: ‘Ze vond het eerst heel moeilijk om wat ze voelde onder woorden te brengen en dan ging ze op andere manieren aandacht vragen. Op dit moment gaat dat zo veel beter, dat we ons er soms zelfs over verbazen hoe goed ze zaken onder woorden kan brengen voor een 12-jarige. Daar zijn we heel erg trots op.’

Ook Emma is trots op zichzelf. Enthousiast vertelt ze over de 12 diploma’s die ze heeft behaald gedurende haar tijd bij Dagbehandeling Xtra. Deze diploma’s staan elk voor een persoonlijk doel of onderdeel van een doel.

‘Het was echt leuk om naar XONAR te gaan. We hadden een gezellige groep en de begeleiders waren ook heel lief. Ik vond de spelletjes en activiteiten altijd heel leuk. We werkten allemaal aan onze eigen doelen, maar deden toch heel veel dingen samen’ geeft Emma aan.

Totaalplaatje

Naast de dagen waarop Emma naar de kindgroep ging, kreeg het gezin ook af en toe een hulpverlener over de vloer. Op die manier wordt ook een koppeling gemaakt tussen het gedrag thuis en op de groep. Melanie vond dit heel waardevol:

‘Emma heeft een broer met autisme die doorgaans veel aandacht vraagt. Het was daarom ook heel erg fijn dat een hulpverlener bij ons over de vloer kwam en dat deze kon zien hoe de situatie was. Daarnaast gingen we ook met het gezin naar de gezinsgroep. Dit zorgde echt voor een totaalplaatje wat betreft hulp, waarbij we zowel thuis hulp kregen als binnen de groepen. Dat vulde elkaar echt mooi aan.’

Hoewel Melanie en Pascal heel erg positief zijn over de hulpverlening, geven ze wel aan dat het met tijd en wijle ook erg zwaar was.

‘Het is natuurlijk wel een belasting voor het hele gezin. Emma moest toch twee keer per week naar de groep gebracht worden en er was de hulpverlening thuis. Soms dachten we ook wel eens pfff alweer…maar achteraf is het het allemaal meer dan waard geweest’, aldus Melanie.

Toekomst

In het najaar van 2020 ronde Emma haar tijd bij XONAR af. Zij, haar ouders en ook de hulpverlening van XONAR hadden het gevoel dat ze er klaar voor was om te stoppen.

‘Dat moment maakte voor ons misschien wel het meest duidelijk hoe sterk Emma veranderd is. Ze gaf namelijk zelf aan dat ze dacht klaar te zijn met het programma bij XONAR. Dit is iets dat ze voorheen nooit op die manier had durven of kunnen doen. Ze is wat dat betreft 100% veranderd in positieve zin…wat zeg ik… 1000%!’, vertelt Pascal.

Emma start na de zomer op de middelbare school en heeft hier veel zin in. De vraag of ze het als gezin ook een beetje spannend vinden beantwoorden ze allemaal met een volmondige nee. Ze hebben er namelijk heel veel vertrouwen in dat Emma dit prima aankan!