Hoe om te gaan met problemen

Dat weet ik nu beter

Een aantal jaar geleden kreeg Simon (20) de diagnose autisme en kwam hij in aanraking met XONAR.

Een aantal jaren geleden kreeg ik de diagnose autisme. Ik liep al langere tijd tegen allerlei problemen aan. Ik vond het moeilijk om hierover te praten. Ik wist ook niet hoe ik bepaalde dingen moest verwerken. Mijn moeder heeft op een gegeven moment hulp aangevraagd. Zo ben ik in aanraking gekomen met XONAR.

XONAR gaf mij handvatten om met mijn autisme om te gaan

Er kwam een hulpverlener van XONAR, Annemie, die vooral goed met mij ging kijken naar mijn situatie. Wat was moeilijk voor mij? Wat ging juist goed? De hulp werd daarop afgestemd. Via brain blocks heb ik beter leren begrijpen wat autisme inhoudt. Later heeft XONAR mij de training “Rots en Water” aangeboden, waar ik samen met een groep andere jongeren heb geleerd om beter mijn grenzen aan te geven. Ik heb ook veel aan Annemie gehad, toen ik belangrijke dingen moest bespreken op school met de leerkrachten. Ik kreeg tips en handvatten hoe ik beter om kan gaan met problemen. Een van de tips die ze me gaf, was dat je soms nutteloze gedachten die onrustig maken, moet loslaten, in plaats van eindeloos in je hoofd te blijven dwalen. Ik leerde ook dat het goed is om hierover te praten met vertrouwde mensen om me heen. Niet gemakkelijk maar het was wel fijne hulp. XONAR heeft me echt weten te ondersteunen. Ik werd behandeld met veel respect. Daarom ging ik ook openstaan voor hulp en sloeg de hulp bij mij ook aan.


Blijf er niet alleen mee rondlopen maar vraag hulp

Ik ben blij dat ik hulp heb gehad. Ik denk dat ik anders nog steeds meer moeite zou hebben met relativeren en om met problemen om te gaan. Ik kan mijn problemen nu sneller verwerken; blijf er niet of minder in hangen. Dat is voor mij een hele vooruitgang. Ik zou daarom tegen andere jongeren willen zeggen: Vraag hulp en maak je problemen bespreekbaar. Ik raad het je aan. Ik heb er zelf veel aan gehad.