Rondje Nederland

Met de camper

Op het moment dat Robert en Claudia en hun drie kinderen eind 2016 met perspectief biedende pleegzorg beginnen is een ding heel duidelijk, wanneer het gezin op vakantie gaat dan gaat een toekomstig pleegkind mee.

En wel 3 of 4 weken!

Bij de kennismaking met de moeder van hun pleegzoon hebben ze dit meteen besproken en hun wensen kenbaar gemaakt. Als fervent vakantievierders gaan ze graag naar het buitenland. Moeder geeft aan dat ze het in het begin van de plaatsing wel een beetje moeilijk vond om hem zo’n lange tijd niet te zien en de controle los te laten. Maar gaandeweg is er een fijne samenwerking ontstaan waardoor het inmiddels prima voelt. Zij geeft aan dat ze niet de mogelijkheid heeft om jaarlijks op vakantie te gaan met haar zoontje en dat ze hem dit echt gunt.

Robert en Claudia hadden ook afgelopen zomer plannen om met de vouwwagen naar Kroatië te gaan. Inmiddels gaan alleen hun jongste zoon en hun pleegzoontje nog mee. De familie wil nog een jaar met de vouwwagen gaan en dan hun droom verwezenlijken om een camper te kopen. Maar Corona bepaalde anders. Een buitenland vakantie zit er niet in en al snel ontstaat het idee om een rondje Nederland te maken. Claudia is basisschoolleerkracht en wil de kinderen alle highlights van Nederland laten zien. De  beste manier om dat te doen is met een camper, want dan ben je zelfvoorzienend. De camper wordt vervroegd aangeschaft en plannen worden gemaakt. Bij de plaatselijke supermarkt zien ze een grote landkaart van Nederland hangen en deze wordt meegenomen op avontuur in de camper. De kaart wordt aan het plafond gehangen en iedere keer als de familie naar een volgende bestemming reist wordt samen met hun pleegzoontje de kaart bestudeerd. De zus van pleegvader geeft hen de tip om een museumjaarkaart aan te schaffen en zo komt het dat ze in drie weken tijd meerdere musea hebben bezocht.  

Met een pleegzoontje van destijds 5 en een half een hele onderneming, of toch niet? Zowel Robert en Claudia als moeder geven aan dat voor hem absoluut de moeite waard is geweest. Hij is heel erg nieuwsgierig en leergierig en houdt ervan om dingen te ontdekken. Ook moeder omschrijft hem als een kleine professor. In de musea zijn tevens leuke speurtochten voor kinderen en mogen kinderen vaak van alles doen en aanraken, zoals in de duikboot van het Marine museum.

Het pleeggezin heeft bijna heel Nederland gezien tijdens hun rondreis. Via Zeeland naar Zuid-Holland, grote boten gekeken in Rotterdam. Verder naar Noord-Holland en een kijkje gaan nemen in Volendam. Via Friesland waar ze veel gefietst hebben vervolgde de trip naar Flevoland waar Batavialand erg indrukwekkend was. Het gezin doet ook aan Geo Cachen, een spannende manier om te wandelen en met behulp van navigatie schatten te ontdekken.

Ze hebben op prachtige kleine campings gestaan waar altijd wel andere kinderen waren voor hun pleegzoontje om mee te spelen en waar ze soms in vreemde situaties kwamen. Zoals die ene camping waar een koeienpaadje achter de camper liep en waar de koeien luid loeiend langsliepen en net niet de camper aanraakten. Robert en Claudia kozen er bewust voor om minimaal twee nachten op een camping te blijven om de reis voor de jongens leuk en ontspannen te houden. Op reisdagen kon er lekker getekend en gekleurd worden achterin de camper. Ondanks dat hun pleegzoontje energiek is ging het toch erg goed wanneer er gereden werd of wanneer ze door een regendag gedwongen waren om binnen te blijven. Ieder had zijn eigen plekje in de camper, zo ook hun pleegzoon. Hier kon hij zich af en toe terugtrekken met zijn dino’s.  

Maar hoe was het voor moeder om hem die weken niet te zien? Moeder is daar heel duidelijk over: “de samenwerking met de pleegouders van mijn zoontje is heel prettig, zowel zij als ik zijn heel flexibel. Wanneer ze op zomervakantie gaan dan komt hij gewoon voor en na hun vakantie meerdere dagen naar mij toe. Het is een vrijwillige plaatsing en dit soort afspraken regelen we onderling.”

Ook pleegouders geven aan dat de samenwerking heel fijn verloopt. Tijdens de vakantie wordt er natuurlijk contact gehouden, er is een groepsapp waarop vakantiefoto’s gedeeld worden zodat mama mee kan genieten. Ook wordt er geregeld via videobellen met elkaar gesproken.

Moeder sluit het gesprek af door te zeggen dat ze zielsveel van hem houdt en blij is voor hem dat hij dit meemaakt.

Pleegouders raden deze manier van vakantie vieren ook aan andere pleegouders aan, zeker als de kinderen het leuk vinden en het aan kunnen om rond te trekken.

Ondanks dat Nederland zeker de moeite waard is om te bezichtigen en ze veel geluk hebben gehad met het weer staat Kroatië alweer hoog op het verlanglijstje voor volgend jaar.