Het Kinderatelier

Weer trots op jezelf

Jongeren die bij XONAR in zorg zijn hebben vaak een negatief zelfbeeld. Het Kinderatelier helpt hen weer een beetje trots op zichzelf te zijn!

Jongeren die bij XONAR in zorg zijn hebben het niet altijd even makkelijk, ze hebben het vaak zelfs heel zwaar. Naast de reguliere zorg die we aanbieden vinden we het belangrijk dat onze jongeren gewoon kind kunnen zijn en leuke dingen kunnen (blijven) doen. Alweer 30 jaar bieden we hen de mogelijkheid om een keer week deel te nemen aan het Kinderatelier. Een plek waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Milous  Heunks, kunstenares en docente op diverse scholen, is vanaf het eerste begin bij het Kinderatelier betrokken.

‘Kinderen komen hier binnen als ze nog volop in behandeling zijn bij XONAR. Ik merk vaak dat ze een heel negatief zelfbeeld hebben. Ik besta wel, maar ik kan niks. Wat is er mis met mij? Ze hebben echt het gevoel dat ze bijna nergens toe in staat zijn’ aldus Milous.

Het Kinderatelier biedt hen de mogelijk om een uur per week, op woensdagmiddag, creatief bezig te zijn. Door op deze manier met ze bezig te zijn merkt Milous dat de kinderen hun gedachten even uitschakelen en hiermee ook de vervelende gedachten buiten kunnen houden.

De groepen worden ingedeeld op leeftijd, maar zijn gemengd in de zin van hulpvorm. Dit past ook bij de filosofie van het Kinderatelier ‘Je bent goed zoals je bent’. Kinderen en jongeren van alle leeftijden zijn welkom. Op dit moment is de jongste deelnemer 5 en de oudste 15. Dit gaat prima samen. De groepen zijn klein, maximaal 6 personen, zodat er volop aandacht is voor de individuele behoeftes van de kinderen.

‘Ik ben geen hulpverlener, maar natuurlijk hebben we het hier ook wel eens over de problemen waar de jongeren mee zitten. Ik probeer dan vooral een luisterend oor te zijn, te signaleren wat er aan de hand is en zaken door te geven aan de contactpersoon waar nodig’ vertelt Milous.

Toch staat vooral het hebben van een leuke en gezellige tijd centraal. Er wordt met een grote diversiteit aan producten en materialen gewerkt. Op die manier maken jongeren met bijna alle takken van kunst kennis en leren ze wat bepaalde materialen doen als je ze op een of meerdere manieren bewerkt. Het is een leerervaring waarbij een heleboel zintuigen worden geprikkeld. Milous vindt het vooral belangrijk om een beleving te maken van de bijeenkomsten.

‘Het is natuurlijk heel makkelijk om gewoon te zeggen, pak die klei en doe dit ermee. Ik probeer het echter met een versierend randje te doen. Het moet een belevenis voor ze zijn om een hoofd te boetseren van klei of een pannenkoekplant te schilderen. Het mag best even een kleine ontsnapping van de werkelijkheid zijn. Dat is voor iedereen wel eens fijn en voor deze kinderen en jongeren al helemaal’ geeft Milous aan.

Ons Kinderatelier is iedere woensdag geopend tussen 12.00 uur en 20.00 uur. Interesse? Bekijk de mogelijkheden hier >