30-11-2022

Column van een pleegouder - Demelza

Iedere maand schrijft een pleegmoeder een column voor XONAR. Deze maand is dat Demelza

Iedere week houden we één avond in het weekend vrij voor de oudste kinderen. Het eerste pleegkind dat bij ons kwam wonen, kwam met dit idee en bedacht er de naam ‘Bonte avond’ voor. Het komt erop neer dat de kinderen langer mogen opblijven en we samen wat leuks doen. Natuurlijk met een grote zak chips erbij!

We hebben al heel wat Bonte Avondjes versleten. Een hoop films gezien. Op de bank onder een dekentje. En veel spelletjes gespeeld. Inmiddels ken ik alle spelregels van Carcassonne, Catan en Cluedo uit mijn hoofd. Ook hebben regelmatig geknutseld. We hielpen mee met het maken van surprises voor op school of gingen aan de slag met de schelpen die we tijdens een dagje strand hadden verzameld. Bonte avonden zijn in elk geval altijd gezellig!

Soms doen we iets geks. Afgelopen zomer was lang en warm. Samen met Josefien haalden we de tent uit de kelder en zetten hem op in de tuin. Slaapzak erbij, wat dekentjes en een zak chips en zo gingen we een avondje op vakantie in eigen tuin. De tent lag vol strips, zand uit de zandbak en chips kruimels. Maar wat hebben we een lol gehad! Zo in het donker was het maar wat spannend! Gelukkig hadden we een fijne waakhond die ons tentje behoedde voor het onheil dat volgens een 5-jarige allemaal kan gebeuren tijdens een nachtje kamperen. Dat onheil bestond in haar kinderbrein uit regen, muizen en kikkers (want die kruipen onder het tentzeil). Maar ach, al snel lagen zowel Josefien als de hond zo hard te snurken dat ik zelf de slaap niet meer kon vatten.

Tijdens een andere Bonte avond was het zo heet en klam dat we met onze toenmalige pleegzoon tot ‘s avonds laat in het zwembad hebben gelegen. En ja, die zak chips moést er natuurlijk bij! We speelden taalspelletjes, doken diamantjes op uit het water, zagen de maan opkomen en telden de sterren net zo lang totdat we het koud kregen en onze pleegzoon zonder morren naar bed ging.

De escape room spellen waren de laatste tijd favoriet bij de oudste. Heel fanatiek werd het probleem bekeken en getackeld. Groot was de vreugde als de puzzel werd opgelost. En het lag nooit aan onze tactieken als de puzzel niét binnen 60 minuten werd gekraakt. Dan moest er nóg een spelletje tegenaan!

Ik denk dat het goed is om regelmatig extra tijd vrij te maken voor de kinderen. Henzelf te laten bepalen wat ze willen doen. Binnen de grenzen van redelijkheid natuurlijk. Het heeft ons al veel gebracht. De Bonte avonden zijn namelijk de avonden dat er spontaan wordt gepraat over serieuze dingen. Dingen die ze bezighouden, die ze zich afvragen. Over wat ze later willen worden en hoe ze dat willen bereiken. Over wie met wie ruzie heeft in de klas en over wat ze echt niet leuk vinden om te doen. Maar het zijn ook de avonden dat de grappen over tafel vliegen. Er gestreden wordt om de overwinning bij een spelletje Monopoly en er een andere keer juist wordt samengewerkt.

De winter komt er weer aan. Dat is voor een periode van bezinning, plannen maken voor de toekomst en veel gezelligheid binnen. Lekker in een warme pyjama op de bank, onder een dekentje. Tijd voor elkaar.