31-01-2023

Column van een pleegouder - Jolan

Iedere maand schrijft een pleegmoeder een column voor XONAR. Deze maand is dat Jolan

Ik tover een glimlach op je gezicht…

Achteruitkijken heeft eigenlijk niet zoveel zin, zeg ik altijd aan het einde van het jaar. Maar ik doe het toch, ieder jaar weer opnieuw. Ik blader dan weer even door oude dagboeken, op zoek naar verhalen die een glimlach op mijn gezicht toveren.

Jarenlang heb ik opgeschreven wat we als pleegouders meemaakten met onze ‘bijzondere’ kids. Gewoon omdat ik bang was dat ik het me later - als de kinderen ernaar zouden vragen - allemaal niet meer zo goed zou kunnen herinneren. Ze zijn immers zo snel groot, je kent het wel.

Achteruitkijken kan ook bevestigen dat je samen weer een heel stuk weg hebt afgelegd. Een stuk weg met hobbels, bochten en omleidingen, bergopwaarts en heel soms weer een snelle afdaling, met prachtig uitzicht en soms weer dikke mist.

Bladerend door mijn dagboek kom ik ieder jaar weer hetzelfde gedicht tegen. Want op 1 januari staat dit weer in mijn dagboek. Om een glimlach op mijn gezicht te toveren als ik even overspoeld dreig te worden door sombere gedachtes. Want ook die kent iedereen, dat weet ik zeker.

Het is het prachtige gedicht van Toon Hermans met de titel ‘Er moeten mensen zijn”. Ik wil graag de eerste paar mooie zinnen met jullie delen. Zoek het hele gedicht maar eens op, ik weet zeker dat jullie het prachtig zullen vinden. Het tovert een glimlach op je gezicht, daar ben ik van overtuigd.

Er moeten mensen zijn
die zonnen aansteken,
voordat de wereld verregent.

Mensen die zomervliegers oplaten
als het ijzig wintert,
en die confetti strooien

tussen de sneeuwvlokken.

Die mensen moeten er zijn.

Er moeten mensen zijn
die aan de uitgang van het kerkhof
ijsjes verkopen,
en op de puinhopen
mondharmonica spelen.

We gaan het in 2023 gewoon weer doen, verder op onze weg. Wij allemaal, samen met onze pleegkinderen. En misschien kom ik je tegen en kunnen we even oogcontact maken of zelfs even echt contact hebben.

Heb een veilige reis in 2023, blijf gezond en heb ontzettend lief.

Liefs van Lan