07-10-2019

Feestelijke opening voor de Week van het Zorgeloze Kind

De Week van het Zorgeloze Kind werd vanochtend op een feestelijke manier geopend bij basisschool de Doorkijk in Kerkrade. Wethouder Jo Schlangen van de gemeente Kerkrade verrichtte samen met kinderen van de basisschool de openingshandeling.

De Week van het Zorgeloze Kind staat in het teken van samenwerking en het delen van expertise tussen jeugdzorgorganisaties, onderwijsinstellingen, welzijns- en kinderopvangorganisaties.  De betrokken partners, waaronder de 5 kernpartners Meander, Mondriaan, Onderwijsstichting MOVARE, Radar en XONAR, organiseren deze week van 7 tot 11 oktober voor de tweede keer, in samenwerking met de verschillende Parkstad gemeenten.

Workshops tijdens de Week van het Zorgeloze Kind
Gedurende de week worden een 25-tal workshops georganiseerd. Het mooie is dat elke workshop wordt gegeven door deskundigen van verschillende disciplines. Dat de professionals elkaar persoonlijk leren kennen is ontzettend belangrijk. Door elkaar te ontmoeten, leer je elkaars expertise kennen en waarderen. Sommige workshops, zoals bijvoorbeeld een workshop over startklassen in het onderwijs, wordt gegeven door 3 aanbieders die werkzaam zijn bij Onderwijsstichting MOVARE en zorginstellingen XONAR en Radar. Dat is het perfecte voorbeeld van samenwerking. Vrijdag 11 oktober wordt de week afgesloten met een bijeenkomst op de Brightlands Campus te Heerlen met als thema de ‘Universele Rechten van het Kind’. Renate van Dietvorst, deskundige op dit thema, geeft een lezing waarna een forumdiscussie volgt over dit onderwerp.

Aanleiding voor de Week van het Zorgeloze Kind
Na het tragische overlijden van een zevenjarige jongetje uit in Heerlen, dat in 2015 werd omgebracht door zijn psychisch zieke moeder, moesten alle betrokken instanties bij zichzelf te rade gaan. Hadden ze iets beter kunnen doen? Ja, zo was een van de kritische conclusies die uit onderzoek bleek: de instanties moeten veel beter samenwerken. En dat is precies de insteek van deze week. 

Meer informatie over de Week van het Zorgeloze Kind en de georganiseerde workshops is te vinden via www.weekvanhetzorgelozekind.nl