02-04-2020

Prachtig gebaar! Limburg verenigt zich om laptops te verzamelen voor XONAR jongeren

Lang niet iedere jongere beschikt over een laptop of tablet om thuis schoolwerk te kunnen doen. Of om, minstens net zo belangrijk, even te kunnen ontspannen. Medewerkers van XONAR besloten dit te delen met relaties en contacten en de reacties zijn overweldigend!

Door de coronamaatregelen zijn de meeste van onze jongeren genoodzaakt thuis te blijven. Voor deze vaak al kwetsbare jeugdigen is dit extra lastig. Veel van de jongeren hebben het daarnaast financieel niet altijd even makkelijk en lang niet iedereen beschikt over een laptop of tablet om thuis schoolwerk te kunnen doen. Of om, minstens net zo belangrijk, even te kunnen ontspannen. Medewerkers van XONAR besloten dit te delen met relaties en contacten en de reacties zijn overweldigend!

De Stichting van het Kind was de eerste gulle gever van vier laptops. Snel daarna volgde Stichting Leergeld Parkstad, zij maakten het voor kwetsbare pleegkinderen in het voortgezet onderwijs (woonachtig in Parkstad) mogelijk om laptops aan te vragen.

‘De telefoontjes en e-mails over laptops en tablets stromen binnen’ vertelt Mariëlle Houben, fondsenwerver XONAR. ‘Een oud-medewerker die een nieuwe I-pad had aangeschaft en de oude I-pad aan XONAR geeft. Mensen die de oproep via Facebook zien en hun oude laptop aanbieden. De reacties zijn enthousiast en mensen zijn loyaal en bereid om de laptop of I-pad naar onze locaties te brengen.’

Via het crisisfonds www.kwetsbaarthuis.nl hebben tientallen hulpverleners van XONAR een aanvraag ingediend. Een positieve reactie van een jeugdhulpverlener: ‘Ik heb een kindertablet kunnen aanschaffen voor een gezin dat geen computer of tablet heeft. Zeker nu een groot gemis. Nu kunnen de kinderen weer de taal- en rekenopdrachten doen. Ook kunnen zij via videobellen in contact blijven met school, familie vriendjes en vriendinnetjes. Heel erg bedankt voor dit mooie initiatief.’

Daar hield het echter niet op. In de laatste dagen werden we verrast met de donatie van 25 laptops van Nationaal Fonds Kinderhulp. Ook kringloopwinkel RD4 doneerde 8 laptops en 6 tablets en Obvion Hypotheken maakte ons blij met 8 iPads.  Danielle Otgaar, een hulpverlener binnen XONAR, besprak de vraag naar laptops met haar moeder Christel de Graaf. Dit zorgde voor maar liefst 75 laptops.

‘Mijn moeder is al lange tijd werkzaam als receptioniste bij Medtronic en houdt op dit moment het gebouw open voor de enkele personen die nog op kantoor zijn. Ze besprak onze vraag met de ICT afdeling, die hier meteen mee aan de slag ging. Aangezien mijn moeder bijna met pensioen gaat en dit natuurlijk niet de leukste manier is om afscheid te nemen van je collega’s, heeft ze zich volledig vastgebeten in dit mooie project. Ik ben heel trots op haar en enorm dankbaar dat Medtronic dit heeft willen doen voor onze jongeren!’

Niet al deze laptops waren al gebruiksklaar, echter kregen we een bericht van Frederik Onstein van IT voor Ons. Hij gaf aan graag de laptops gebruiksklaar te maken voor ons onder het motto #weeseenslief.

Absoluut hartverwarmend om te zien hoe particulieren, stichtingen, bedrijven en andere organisaties zich in deze tijd verenigen om zo’n mooi initiatief te ondersteunen.

Inmiddels zijn al zo’n 150 kwetsbare jongeren geholpen met een laptop of tablet! Deze jongeren zijn enorm dankbaar en blij. We kunnen samen nog meer jongeren en gezinnen van XONAR helpen. Ook een PC, laptop of tablet doneren? Mail of bel XONAR fondsenwerver Mariëlle Houben, 06-83250353 of marielle.houben@xonar.nl