15-11-2022

Succesvolle Week van de Pleegzorg 2022

Tijdens de landelijke, jaarlijks terugkerende Week van de Pleegzorg vragen we aandacht voor pleegzorg en het tekort aan pleeggezinnen. Voor XONAR was deze week (2 tot en met 9 november) tevens een gelegenheid om stil te staan bij de geweldige inzet van onze pleeggezinnen.

Bedankje

Ondanks de huidige complexe maatschappij zorgen in Nederland ruim 500 pleeggezinnen voor meer dan 600 pleegkinderen. De 16 Zuid-Limburgse gemeenten zien meerwaarde van pleegzorg. Zij steunen de pleegzorgorganisaties in deze regio (Scoor, William Schrikkergroep en XONAR) dan ook bij de organisatie van de Week van de Pleegzorg. Mede dankzij hun jaarlijkse financiële bijdrage konden we dit jaar alle Zuid-Limburgse pleeggezinnen een cadeaubon aanbieden om met het hele gezin te gaan bowlen. Bowlo, Olround en Stardust: ook bedankt voor jullie bijdrage! De bowlingcadeaubon is door de pleeggezinnen enthousiast ontvangen. 

       

Inspiratieavond

De gemeente Eijsden-Margraten was dit jaar de kartrekker in het Zuiden. Samen met  Scoor, William Schrikkergroep en XONAR organiseerde zij een inspiratieavond. De aanwezige wethouders en beleidsmakers waren onder de indruk van de ervaringsverhalen van pleegouders, de dochter van een pleegmoeder en een pleegkind. Vanuit de overtuiging ‘delen om te vermenigvuldigen’ komt er een vervolgbijeenkomst.

Zwemmen

Omdat Laco en Feel Fit Center pleegzorg een warm hart toedragen, willen zij graag iets betekenen voor pleeggezinnen in heel Nederland.  Sinds een aantal jaren krijgen pleeggezinnen in de Week van de Pleegzorg gratis toegang tot een van de 31 binnenzwembaden van Laco of een van de 6 Feel Fit Centers. Een actie waarvan veel gezinnen dankbaar gebruikmaken.

Sint- en Kerstkoopavond

Sinterklaas en de Kerstman houden van duurzaam en tweede kans speelgoed. In dat kader organiseerde ons eigen materialendepot MAX een Sint- en Kerstkoopavond voor pleeggezinnen. Dankzij de inzet van de dames van materialendepot MAX en de hulp van vele vrijwilligers was het een goede koopavond.    

  

#groenlicht

In het kader van ‘groen licht voor pleegzorg’ werden vanuit de #groenlicht actie overheidsgebouwen groen verlicht. De gemeenten Landgraaf, Beek en Vaals zetten hun gemeentehuizen in groen licht.

  

Scholen, Fortuna Sittard en L1 radio & tv

Niet alleen de gemeenten helpen ons bij de zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen. Diverse scholen deelden berichten op hun sociale mediakanalen, website en in de oudernieuwsbrief. Zo ook het ervaringsverhaal van Marieke, die pleegouder werd voor een klasgenootje van haar kind. Fortuna Sittard publiceerde in het programmaboekje een artikel over de Week van de Pleegzorg.  

L1 besteedde op radio en tv aandacht aan het thema pleegzorg. Tamara Arets, manager Zorg XONAR, pleegmoeder Carrie en haar pleegdochter Davina namen de luisteraars en kijkers mee in de wereld van pleegzorg. “Niet twijfelen maar doen”, aldus pleegmoeder Carrie. Bekijk het item hier

Hoe nu verder?

In de toekomst gaan we onze samenwerking met gemeenten, organisaties, scholen en het bedrijfsleven verder uitbouwen.  We blijven investeren in het behouden en koesteren van onze huidige pleeggezinnen én campagne voeren om meer mensen warm te maken voor het pleegouderschap.

Hartelijk dank!

Een groot woord van dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de Week van de Pleegzorg 2022 die het pleegouderschap in de schijnwerpers heeft gezet. Onze zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen gaat verder dan deze week. Dat is immers in continu proces.