15-11-2021

Terugblik Week van de Pleegzorg 2021

De landelijke Week van de Pleegzorg is bedoeld om aandacht te vragen voor pleegzorg en het tekort aan pleeggezinnen, maar wellicht nog belangrijker is het om stil te staan bij de grote inzet van onze pleeggezinnen.

In de huidige complexe maatschappij vragen wij veel van hen. Desondanks zorgen de ongeveer 600 pleeggezinnen voor bijna 700 pleegkinderen.

Graag hadden wij net als voor corona een mooi evenement georganiseerd, maar dit voelde niet verantwoord. Toch wilden we deze week niet ongemerkt voorbij laten gaan. Pleegzorg wordt geboden vanuit het hele gezin, daarom leek het ons gepast om een daarbij passend cadeautje aan te bieden. 

De 16 Zuid-Limburgse gemeenten zien de grote meerwaarde van pleegzorg en steunen de pleegzorgorganisaties bij het organiseren van de Week van de Pleegzorg. Mede dankzij hun jaarlijkse financiële bijdrage was het mogelijk om dit jaar alle Zuid-Limburgse pleeggezinnen een heerlijk vlaaipakket aan te bieden. Een echt Limburgs cadeautje dat door veel pleeggezinnen enthousiast is ontvangen. 

Laco / Feel Fit Center dragen pleegzorg een warm hart toe en willen graag iets betekenen voor pleeggezinnen in heel Nederland.  Al heel wat jaren krijgen pleeggezinnen tijdens de Week van de Pleegzorg gratis toegang tot een van Laco’s 31 binnenzwembaden of in een van de 6 Feel Fit Centers. Een schitterende actie waar veel gezinnen gebruik van maken.

Pleegzorg doe je samen! Samen zwemmen, samen een vlaai bakken!

Ons eigen MAX pleegzorgdepot organiseerde op 6 en 7 november een Fashion Weekend. Ruim 100 pleegouders en kinderen bezochten onze Pop-up store in Maastricht. Dankzij sponsoring van een bekend kledingmerk mochten wij heel veel nieuwe kleding, sieraden en schoenen weggeven. Dankzij de pleegzorgmoeders en hun fantastische netwerk is het Fashion Weekend een groot succes geworden.

  

Landelijk was er daarnaast de Groen Licht actie; overheidsgebouwen werden groen verlicht in het kader van ‘groen licht voor pleegzorg’. De gemeente Beek was dit jaar een enthousiaste kartrekker in het Zuiden.

Naast de gemeenten zijn ook steeds meer bedrijven bereid om ons te helpen bij onze zoektocht naar nieuwe pleeggezinnen. Obvion Hypotheken uit Heerlen organiseerde een informatieavond over pleegzorg bij Brightlands en is initiatiefnemer voor de oprichting van de Stichting VOOR Parkstad. De aanwezigen waren onder de indruk van de ervaringsverhalen van diverse pleegouders, de dochter van een pleegmoeder en een pleegkind. Er komt een vervolgbijeenkomst in het kader van…..“Delen om te vermenigvuldigen”.

Daarnaast schonk ook Fortuna Sittard aandacht aan de Week van de Pleegzorg tijdens de wedstijd Fortuna Sittard – PSV door pleegzorg te benoemen in het programmaboekje. Er worden al mooie plannen gesmeed voor 2022!

Ook XONAR richt zich op de toekomst. We gaan de samenwerking met de gemeenten en het bedrijfsleven nog verder verstevigen in het kader van het behouden/koesteren van onze huidige pleeggezinnen en het werven van nieuwe pleeggezinnen.

Een groot woord van dank aan iedereen die heeft meegewerkt aan de Week van de Pleegzorg 2021!