Sluit deze website
Hulp na seksuele grensoverschrijding

XONAR CLAS

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt helaas vaker voor dan we zouden willen. Naar schatting zijn zo’n 35.000 meiden en 8.000 jongens tussen de 0 en 18 jaar slachtoffer van fysiek seksueel geweld*. Dit gebeurt vaak binnen de vertrouwde kring van familie, vrienden of bekenden, wat het extra moeilijk maakt om erover te praten.

Heeft u of uw kind te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken en deze ervaringen te verwerken. Het is nooit te laat om steun te vinden en het herstelproces te beginnen.

* Bron: Het instituut Nationaal rapporteur Mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen

Waarom XONAR CLAS?

  • We werken met vaste hulpverlener(s) voor elke cliënt.
     
  • We werken multidisciplinair en met andere professionals binnen en buiten XONAR om een zo compleet mogelijke ondersteuning te bieden.

  • Onze medewerkers zijn SKJ-geregistreerd en verbonden aan Centrum Seksueel Geweld (CSG).
     
  • We werken systemisch en vanuit een contextuele visie: wie in de directe omgeving kan bijdragen aan herstel, kan – als gewenst – betrokken worden bij de behandeling

Hoe ziet het traject eruit?

Iedere situatie is uniek, en daarom stemmen we de behandeling af op de specifieke behoeften van het slachtoffer en andere betrokkenen. Elk traject begint met een kennismakingsgesprek waarin we samen kijken welke hulp het beste aansluit.

We werken met een vast hulpverlenerskoppel (meestal man/vrouw) voor elke cliënt. Afhankelijk van de situatie duren trajecten enkele maanden tot een jaar.

   

Behandelmethoden

Tijdens de behandeling kiezen we voor werkvormen die aansluiten bij de behoefte en mogelijkheden van de betrokkenen. We maken gebruik van verschillende methoden, zoals:

  • EMDR – Een bewezen methode voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen.
     
  • WRITEjunior – Een bewezen schrijftherapie voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen
     
  • Gesprekstherapie – Individuele en gezinsgesprekken om gevoelens te verwerken en het vertrouwen te herstellen.
     
  • Non-verbale ervaringsgerichte therapie – Voor wie praten niet altijd makkelijk is

Samen werken aan herstel

Hulpverlening van CLAS richt zich op verwerking van de ingrijpende gebeurtenis en op het herstel van vertrouwen. In veel gevallen vindt grensoverschrijdend gedrag plaats binnen de directe kring van het slachtoffer. Wanneer de grensoverschrijder verantwoordelijkheid neemt en erkent dat het slachtoffer geen schuld draagt, kan dat een belangrijke stap zijn in het herstelproces.

Wij doen niet aan waarheidsvinding. We willen graag grensoverschrijders betrekken bij de behandeling en hen de mogelijkheid geven om bij te dragen aan herstel van vertrouwen. Dit gebeurt altijd in overleg met het slachtoffer.